Maatwerk boekenkast - kast op maat - kamer ensuite - keuken - maatwerk meubel

Nederlands | English

Kamer ensuite laten maken?

Written by Mireille

Kamer ensuite laten maken?

Kamer ensuite

Kamer ensuite op maat laten maken? Ondanks de vele moderne projecten en trends is er nog steeds veel vraag naar de klassieke kamer ensuite of naar de klassieke keuken op maat. Deze interieurprojecten op maat zijn vaak bijpassend bij de stijl van de oude  huizen in Amsterdam, Den Haag of Utrecht. De ensuite maakt deel uit van het houtwerk in huis zoals de deuren, kozijnen en plinten. De inrichting staat hier los van en kan op allerlei wijzen worden ontworpen.

Kamer ensuite laten maken


Ensuite en ruimtelijk effect

Ensuites worden weer teruggeplaatst om ruimte te creëren en extra kamers. Vaak zijn de jaren dertig huizen of grachtenpanden uitgevoerd met lange dunner woonkamers. Een verdeling door middel van een kamer ensuite biedt vaak een oplossing. De twee nieuwe ruimtes worden vierkanter waardoor er gevoelsmatig meer ruimte ontstaat. Daarnaast is er meer opberg en kastruimte waardoor de ensuite ook functioneel handig is. Vaak wordt aan een zijde een boekenkast gemaakt en aan de andere zijde opbergruimte. Hierdoor worden de ruimtes leger en logischer.

Kamer ensuite in de stijl van uw huis

De uitvoering van de kamer ensuite moet passen bij het huis. De stijl van de panelen en profileringen moet worden uitgevoerd dat het naadloos aansluit bij de rest van het huis. De kamer ensuite hoeft niet op te vallen maar moet inpassen in het pand. Ondanks dat de kamer ensuite in bepaalde tijdsdelen van de vorige eeuw geplaatst zijn wordt vaak gesproken over de stijl in jaren dertig, belle epoque. Vaak zijn de oude panden van binnen zodanig gerenoveerd dat er geen sprake meer is van een eenduidige stijl. In onze ontwerpen voor de kamer ensuite houden we rekening met de stijl van het huis, het houtwerk en de profileringen en verdelingen zoals ze nu zijn.

Kamer ensuite detail

Variaties in ensuite ontwerp

Daarnaast zijn er wel variaties mogelijk in de ontwerpen van de ensuite. De klassieke uitvoering van een kamer ensuite is een opstelling waar de zijkasten lager zijn dan de doorgang. Een opstelling met hogere zijkasten die even hoog worden als de doorgang kan een mooi ruimtelijk effect geven. De architraven van de kamer ensuite lopen dan bovenlangs door. Normaal gesproken wordt een klassiekere kamer ensuite gemaakt met een deel wand rondom de ensuite die in muurverf wordt afgewerkt. Het lijkt nu alsof de kasten in de wand vallen.

Vaak worden we gevraagd om een hele boekenwand te ontwerpen die dient als en-suite. Technisch gezien is dit net weer een andere uitstraling met dito uitvoering.

Uiteraard kunnen de kasten zelft worden uitgevoerd met dichte kasten, boekenkasten of kasten met glazen deuren. Aangezien alles in de kamer ensuite op maat wordt ontworpen zijn er veel mogelijkheden.

Kamer ensuite doorgang

Ensuite op maat

De uitvoering kan dus klassiek geheel in de stijl van het  huis. Er zijn echter ook hele mooie uitvoeringen van de ensuite op maar die heel modern zijn qua uiterlijk. Dit betekent dat er strakke deuren worden geplaatst in de zijkasten. Ook kan er een gekleurde kast worden gemaakt waarbij alle lijsten van de kamer ensuite en de schuifdeuren in een dekkende kleur worden uitgevoerd: bijvoorbeeld wit en dan worden de dichte deuren in de zijkasten in eiken fineer of walnoot uitgevoerd. Dit kan mooi bij eclectische en eigentijdse interieurs passen.

Kamer ensuite modern

Klassieke ensuite

De meeste kamer ensuites worden toch klassiek ontworpen. De zijkanten lopen dan taps toe en worden ook met mooi geprofileerde lijsten ontworopen. De constructie van de ensuite is een belangrijk onderdeel van het succes. Goede 3D visuals en werktekeningen zijn daarom heel belangrijk. Alles dient vooraf te worden bedacht en ontworpen: dit zijn geen projecten die “in het werk” kunnen worden gemonteerd. De lijsten en architraven dienen namelijk netjes te worden aangesloten.

kamer ensuite glas

Vloer en kamer ensuite

In verbouwingssituaties wordt eerst de ensuite geplaatst. De vloerlegger kan het parket tegen de ensuite aanleggen waarna de plinten eroverheen gezet worden. Vooral wanneer de parketvloer is visgraat wordt gelegd met een band en bies die rond de vloer lopen is het van belang dat de vloer later wordt gelegd. Dit omdat anders het risico bestaat dat de band en bies niet evenwijdig lopen met de ensuite.

Opbouw van de ensuite

Het op maat monteren van een kamer ensuite in stijl is een echt precisiewerk en dient vakkundig door timmermannen te worden uitgevoerd. De installatie van een kamer ensuite zal in de regel rond de 4 dagen in beslag nemen.


Materiaal voor de kamer ensuite

Voor het bouwen van de kamer ensuite gebruiken wij massief hardhout. Dit is meubelplaat in combinatie met massieve planken. Gezien het gewicht van de constructie is hardhout eigenlijk de enige optie ook omdat het profileren van de deuren beter werkt met massief hout. De hele constructie dient ook de hoge schuifdeuren te houden. De ensuites worden of gespoten of handgeschilderd opgeleverd. Vaak wordt aan het einde de kamer ensuite nogmaals helemaal overgeschilderd.

Glas in Lood

De ensuite kan worden uitgevoerd met schuifdeuren in hout met mooie glazen panelen of glas in lood. Glas in lood wordt vaak gekozen als het huis en de tijdsperiode waarin gebouwd is daarbij passen. Dan zijn ook de motieven, glassoorten en kleuren makkelijker te kiezen. Ook dichte panelen in de schuifdeuren zijn mogelijk als er volledige privacy gewenst is als de ensuitedeuren zijn gesloten.

Radiatorkasten

Wat heel mooi is is om de kamer ensuite qua stijl en uitvoering te combineren met de radiatorombouwen of radiatorkasten in huis. Vaak zijn de radiatoren storend qua uiterlijk en geplaatst in de erker van het jaren dertig huis. De radiatorkasten kunnen worden ontworpen met dezelfde profileringen qua houtwerk als de kamer ensuite. De hoogtes van de panelen lopen dan visueel door met de radiatorombouw. De panelen worden qua indeling en opstelling verder uitgelijnd met de ramen en kozijnen. Voor het oog lopen nu alles panelen, deuren en profileringen in huis gelijk. Rustig voor het oog, bijpassen bij de architectuur van het huis en de radiatoren zijn netjes weggewerkt.

Het uitwerken van radiatorkasten is een precies klus. Qua uiterlijk dienen de ombouwen mooi  uit te lijnen met de rest van het houtwerk. Dit werk wordt vaak onderschat; een radiatorombouw is echt een maatwerk meubel. Door de warmte dient ook het materiaal goed te zijn evenals het schilderwerk. De radiatoren moeten bereikbaar blijven en de luchtstroom met ventilatie dienen optimaal te blijven.

Radiatorkast op maat

Kamer ensuite: proces en contact

Het proces rondom de kamer ensuite is prettg en transparant. Naar aanleiding van de opgenomen maten en wensen zullen we eerst altijd een prijsindicatie geven. De prijzen zijn altijd inclusief geheel ontwerp, opbouw, uitwerken van tekeningen voor de 3D visualisaties en ontwerp en de AutoCad werktekeningen. De tekeningen kunnen naar wens worden aangepast. Ook zijn de prijzen voor de kamer ensuite inclusief aflakken, schilderen of spuiten van de kamer ensuite. Indien u meer wilt weten, ervaringen wil delen of uw ideeen tegen het licht wil houden dan kunt u contact met ons opnemen voor een vrijblijvend advies: www.oock.nl telefoon 020-7781111 of bezoek onze kamer ensuite showroom in Amsterdam aan de Planciusstraat 1HS.