Maatwerk boekenkast - kast op maat - kamer ensuite - keuken - maatwerk meubel

Nederlands | English

Kasten op maat en trends

Written by Marta & Oock

Kasten op maat en trends

Kasten op maat, maatkasten en trends. Een ingewikkeld verhaal. Toch zullen we een idee geven van wat er speelt op het gebied van maatkasten.

Allereerst moeten we concluderen dat de “kast op maat” een trend is. Iedereen die verhuist of een huis koopt heeft het er wel eens over of heeft er wel eens naar gezocht. In dit artikel zal ik twee richtingen van trends beschrijven. Laten we beginnen met een grove categorisatie om het overzicht te behouden. Om het makkelijk te houden is er tenn eerste onderscheid tussen de praktische, functionele maatkast en de meer decoratieve kasten zoals boekenwanden.

 1-      Maatkasten die een praktische oplossing bieden

Binnen deze categorie vallen de inloopkasten, opbergkasten en kledingkasten of opbergkasten. Dit zijn kasten die bijvoorbeeld in een casco pand dienen te worden ingebouwd omdat er helemaal geen kastruimte is. Standaardkasten en vrijstaande kasten bieden hier een uitkomst maar vaak zijn deze niet efficient omdat er ruimteverlies op zal treden omdat niet alle ruimte wordt benut. Daarnaast zijn de standaard oplossingen niet mooi en van lage kwaliteit.

Een maatgemaakte ingebouwde maatkast biedt uitkomst. De gehele ruimte wordt benut, nissen kunnen worden opgevuld en er kan om allerhande koven worden heengebouwd.

Stijl en keuzes

Boek25

Binnen deze kasten kunnen ook weer keuzes worden gemaakt: modern of klassieke maatkast, een maatkast met openslaande deuren of schuifdeuren. Handgeschilderd of gespoten of met eiken fineer bijvoorbeeld.

De eerste keus is volgens ons de hoofdstijl van de maatkast. Een trend is de kast aan te laten sluiten bij het bestaande houtwerk in huis. Dit betekent in een jaren dertig huis dus met paneeldeuren in de stijl van de bestaande deuren. Dit zijn de klassiekere uitvoeringen van de kasten.

Echter in bepaalde oude huizen of in moderne appartementen zullen de maatkasten vaak worden ontworpen in een superstrakke moderne stijl waarbij de kast als het ware wordt geintegreerd in de wand. Een rustige en prettige en dus opgeruimde stijl.

Schuifdeuren zijn praktisch maar wij passen deze vooral toe in bijkeukens of schuren. In de overige ruimtes passen we vooral draaideuren toe. Dit is mooier qua stijl en rustiger. Daarnaast leveren draaideuren minder ruimteverlies op. Schuifdeuren schuiven toch achter elkaar langs.  

Draaideuren kunnen weer openen door middel van greepjes of door push to open systemen of met speciaal ingefreesde grepen. Speciale en leuke oplossingen rondom de grip en grepen geven het speciale karakter aan de kast.

Open of dicht?

Een gesloten kledingkast geeft rust en ruimte. Echter indien er een aparte ruimte beschikbaar is kunnen we kiezen voor de inloopkast. Het voordeel van de inloopkast is de praktische zijde. Je ziet meteen waar alles ligt en je kan “snel” schakelen bij het aan en omkleden. Wel is het hier zo dat je qua mode goed georganiseerd moet zijn, immers je wil dat je kleding er netjes bijligt.

Indeling?

De indeling kunnen we niet aan trend koppelen. Dit is puur persoonlijk. Lades, hang en legdelen kunnen naar wens worden geintegreerd. Speciale systemen als pull down kunnen er voor zorgen dat ook hoge kasten met hangdelen kunnen worden uitgerust.

Verder kunnen systemen voor riemen en dassen worden geintegreerd in de maatkast.

2-      De kast op maat in de woonkamer: decoratief of modern?

Boekenkasten op maat, TV kasten en mediakasten evenals ensuite kasten plaats ik in de meer decoratieve categorie van maatkasten. Dit komt omdat ze niet direct noodzakelijk zijn en er veel meer alternatieven zouden kunnen zijn. Echter zijn dit type kasten vaak wel het hoofdmeubel en het pronkstuk in uw woonhuis waardoor het ontwerp extra veel aandacht verdient.

SmallVeldh1

Stijl en trends

Deze kasten zijn wel stijl en trendgevoelig. Laten we als voorbeeld een maatkast nemen die zowel de functie van boekenkast als opbergkast heeft voor in de woonkamer.