Maatwerk boekenkast - kast op maat - kamer ensuite - keuken - maatwerk meubel

Nederlands | English

Klassieke maatwerk keuken in Amsterdam

Written by Cees

Klassieke maatwerk keuken in Amsterdam

Een klassieke keuken aan de Keizersgracht in Amsterdam. Eind 2015 hebben we de opdracht gekregen om een klassieke en maatwerk keuken te maken in massief hout hier in Amsterdam in een klassiekere en stijlvolle omgeving. De zogenaamde grachtengordel was van oudsher het rijkste en welvarendste deel van Amsterdam en op dat moment van Nederland. Het mooie is dan dat je de keuken hierop heel makkelijk kan otwerpen. Je weet ten slotte welke elementen je kan integreren: massief hout, paneeldeuren, krijtverf van Farrow & Ball, klassieke deuren en een marmeren keukenblad. De keuken is in opdracht van VIOS bouw en architect Jurgen Hertog van Emma architecten gebouwd.

De keuken op maat was zodanig ontworpen dat deze op de begane grond kon worden geinstalleerd. Dit was nogal een lage ruimte met dikke balken. De bovenruimtes van dit gehele grachtenpand zijn extreem hoog. De lage ruimte voor de keuken was ook de ruimte waar vroeger de bediendes de maaltijden bereidden voor de mensen op stand die boven woonden. In die zin is de indeling niet veranderd. Boven hebben we wel de radiatorkasten geinstalleerd. Uiteraard ontbraken in deze kamer de prachtige kroonluchters en lambriseringen niet.

Keuken maatwerk klassiek 1

Terug naar de keuken. Het idee van deze maatwerk keuken was uiteraard om deze te matchen met hoe de keukens er in de middeleeuwen uitzagen. Paneeldeuren, ruimte waar je potten en pannen kan ophangen en een heel klassiek marmeren keukenblad. Het is het type marmer dat je heel vaak terugvindt in de oude trappen en hallen in de oudere grachtenpanden hier in Amsterdam. De echte uitdaging in het keukenontwerp zat er uiteraard in dat er een nieuwe keuken moest komen die een oude sfeer moet geven. Daarbij komt dan ook nog hoe de ideale indeling eruit ziet, welke verf en kleuren kan je gebruiken en hoe kleedt je alles af met de juiste knoppen en keukenblad. Dit zijn allemaal elementen die meteen je aandacht opvragen. Ook een mooi element is dat de radiatorombouw met geperforeerde staalplaat geintegreerd is in het keukenontwerp.

In het verleden werden maatwerk kasten en keukens vaak heel kleurrijk ontworpen. Tegenwoordig kiezen klanten ook in klassieke keukens vaak uit wit. Maar als je de keuken en stijlboeken doorkijkt zie je vaak veel meer kleur in de meubels. In de Farrow and Ball boeken zie je veel groen en zelfs rood terug. In deze keuken is nu gekozen voor een groen-blauwe kleur voor de keuken. De krijtverf is erg mat en geeft veel structuur in het uiterlijk en zichtzijdes.

Boven het blad hebben we ruimtes gemaakt tussen de koven voor messing koperen buizen en haken waar de pannen en potten kunnen hangen. Deze mogen in deze keuken gezien worden. Het geeft zo wie zo een enorm open gevoel hoe de keuken is ontworpen. In de stijl van de keuken is ook de koof rond de afzuigkap ontworpen. Aangezien deze kap op basis van recirculatie werkt konden we bak lager maken zodat deze niet omvangrijk hoefde te worden afgetimmerd tegen de balkenlaag. Recirculatie betekent dat de geuren uit de lucht worden gefilterd maar dat de lucht weer wordt teruggeblazen.

Klassieke keuken 2

Zoals je kan zien op de foto’s is het trapgat en en de trap naar beneden geheel afgetimmerd aan de schuine zijdes. Dit is puur maatwerk en geheel onderdeel van de keuken. Het maatwerk geeft hier een mooie praktische oplossing met enorm veel opbergruimte. De horizontale delen zijn gemaakt in eiken fineer met een afwerking in olie. Het eiken is niet teveel maar is subtiel in het ontwerp ingebracht. De ruimte en het inmeten hiervan was een behoorlijke uitdaging omdat we ook niet met hele grote marges willen werken om de opbergruimte en het uiterlijk te bewaren. De smalste delen hebben we met lift up systemen gemaakt.

Keuken klassiek 3

De binnenzijdes zijn gemaakt in gelakt multiplex terwijl de fronten in massief hout zijn gemaakt (beukenhout). Deze delen zijn dekkend afgelakt.

De oven is van SMEG, niet te klassiek maar ook wel weer passend bij deze keuken, we hadden ook voor AGA of LaCanche kunnen gaan maar dat is wel echt een keuze en misschien wel iets teveel. De keuken is tegen beide wanden geplaatst, er is niet voor een keukeneiland gekozen aangezien het de doorgang is naar de rest van het huis.

Keuken klassiek detail 4

Het resultaat mag er wezen. Het is echt een waanzinnig mooie keuken geworden. Hierbij laten we mooie foto’s zien van de keuken. Voor meer informatie nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen. www.oock.nl

 

Keuken klassiek 5

Keuken klassiek 4