Maatwerk boekenkast - kast op maat - kamer ensuite - keuken - maatwerk meubel

Nederlands | English

Kledingkast op maat - klassiek in Herenhuis

Written by Mireille

 

Kledingkast op maat – klassiek in herenhuis

Een kledingkast op maat laten maken is een must bij aankoop van bestaand huis. Zeker als dit een klassiek huis, een jaren dertig huis of een herenhuis is. Standaard oplossingen komen bij een kledingkast nooit precies en mooi uit. Een kledingkast op maat is echt een schitterende oplossing.

Nu kunnen we de volledige wand benutten waarbij alle deuren en panelen mooi uitlijnen met de bestaande profileringen en deurpanelen in het pand. Een rechte achterwand bij zo’n interieur op maat is perfect omdat dit efficient is voor de indeling van de ruimtes met de hang en legdelen van de kledingkast.

Zeker als de hoogte van hoge plafonds mooi uitkomt is het prachtig om de kledingkasten zo hoog mogelijk te maken.

Kledingkast klassiek 1

Handgeschilderde oplevering maakt de kledingkast of garderobe echt passend in het huis. Hier kan worden gekozen voor matte afwerking voor de kledingkast in bijvoorbeeld painting the past of farrow and ball. Beter is het echter om in een klassiek pand wat meer glans aan te brengen zodat er een mooi contrast ontstaat. Het houtwerk is vaak in zijdeglans of hoogglans afgewerkt in deze huizen. De grachtenpanden in Amsterdam hebben vaak veel hoogglans en uitbunidge profileringen. Veel jaren dertig huizen in bijvoorbeeld Den Haag en Utrecht zijn uit de vroeg 20ste eeuw. In die periode zijn vaak weer wat rustigere of hoekerige profielen, kroonlijsten en panelen gebruikt. Dan zijn er nog de villa's en landhuizen. Deze zijn vaak onder architectuur ontworpen met een link naar een bepaalde tijdsperiode uit andere landen of steden. Bij het ontwerpen van een maatkast of maatwerk kledingkast is het van belang te onderkennen welke richting je op wil gaan met het ontwerp en uitbundigheid van het houtwerk zelf.

Kledingkast klassiek 2

De keuzes voor de profileringen van de kasten op maat is belangrijk. Vaak zijn in deze huizen veel verschillende profileringen te vinden. Bij de grote hoeveelheid paneeldeuren in een kledingkast op maat is het van belang het geheel niet te druk te maken. Men kan dan kiezen  een deel van het profiel te laten terugkomen in het paneel en bijvoorbeeld de bossing weg te laten (een bossing is de uitsparing in het paneel).

Kledingkast klassiek 3

Het klassieke element van de kledingkast en ook de blikvanger is dan de hogere kroonlijst. Deze maakt de kast indrukwekkend in de uitstraling. Let wel goed op de plafondlijsten. Als deze best pompeus of decoratief zijn is het soms mooier iets onder deze lijsten te blijven met de afwerking van de garderobekast of kledingkast. Bij deze kamer zie je ook dat er een wand of muurtje of backboard is gemaakt achter het bed zodat er gevoelsmatig een andere ruimte ontstaat bij de kast. Het enige nadeel is de kast op maat die tegen de wanden is ingebouwd nu uit het zicht wordt ontnomen. 

Het laten ontwerpen van een kledingkast op maat is dus een subtie proces waarbij alle details dus zeer belangrijk zijn en uiteindelijk samenkomen. Eenvoudige panelen, een hoge kroonlijst houden de aanblik subtiel. Nu kan je met speciale greepjes wat meer klassieke elementen aanbrengen in de kledingkast. Brons en iets geprofileerd is in deze echt een mooie oplossing gebleken.

Kledingkast klassiek 5

 

Kledingkast klassiek 6

Verder zijn de kleurkeuzes belangrijk in combinatie met de gordijnen, vloer en wanden. Moet het iets lichter, wil je een mooi contrast tussen wanden en kledingkast? Het is allemaal afhankelijk van de lichtinval in de ruimte. Veel vragen dus bij het ontwerpen van een maatwerk kledingkast. Kijk eens op onze website voor de mooie voorbeelden.

www.oock.nl