MATERIAAL & AFWERKING

Een maatwerk keuken is ook in materiaal en afwerking echt maatwerk. Naar aanleiding van het gekozen model zijn er meerdere types materiaal mogelijk. Materiaalkeuzes zullen de prijs beinvloeden. Daarentegen zal beter materiaal een betere kwaliteit keuken opleveren. Goedkoop is op de langere termijn echt duurkoop.


Hieronder een overzicht van de materiaalkeuzes voor de fronten en voor de binnenkanten. Telkens van betere naar mindere kwaliteit.


Massief hardhout


Paneeldeuren en vlakke deuren zijn het meest duurzaam in massief hout. Bij de gekleurde versies wordt dit materiaal dekkend gespoten of geschilderd. Hout zal altijd iets werken maar bij goed gedroogd hout zal dit erg meevallen zeker als de ruimte niet al te vochtig is. Het voordeel is dat hout goed te bewerken is en erg duurzaam is. Verder is massief hardhout sterk wat minder beschadigingen oplevert.
Massief hout kan dus worden gespoten maar bij een eiken keuken blijft de houtnerf zichtbaar. De eigenschappen van het hout blijven hetzelfde.


MDF


MDF is een samengesteld materiaal. Houtsnippers zijn als het ware samengeperst met lijm. MDF is een prima te bewerken materiaal wat er als het gespoten of geschilderd is in beginsel hetzelfde uitziet als massief hout als de maatwerk keuken net is opgeleverd. MDF werkt niet veel. Dit is een voordeel van MDF. MDF is alleen niet duurzaam in het hergebruik. MDF is ook niet goed te repareren bij vochtschade. Dan zal MDF uitzetten. Verder is MDF minder sterk en zal doorbuigen bij overbelasting en zal niet kunnen terugbuigen. MDF is wat zwakker dan massief hout en zal daardoor meer en sneller slijtage laten zien.


Folie MDF


Dit is MDF met een dun laagje kunststof hierop aangebracht. Dit is makkelijk voor het schilderen maar folie MDF wordt ook los gebruikt als binnenkant voor de keuken.


Eiken fineer


Eiken fineer kan op spaanplaat of MDF worden aangebracht. Er is zogenaamd edelfineer dat is een laag van een paar mm afgetoken eikenhout. Dus eigenlijk gewoon massief eiken in een paar mm. Normaal eiken fineer is 1 mm en zijdelings van een boom afgerold. Het nadeel van fineer is dat kan loslaten van de ondergrond op de randen. Verder is eiken edelfineer zeer hard en een prima materiaal. Het uiterlijk van eiken fineer is mooi.


Melamine en HPL


Melamine is een kunststof laag op spaanplaat aangebracht. Dit wordt vaak voor binnenkanten van keukens en kledingkasten gebruikt. Vaak voldoet dit materiaal uitstekend. Het materiaal is echter slecht te bewerken en de plaklaag laat op de lange termijn los. Het is dus geen duurzaam materiaal en is zwak wat doorbuigen veroorzaakt. HPL is ook een kunststof laag maar deze laag is zeer hard wat HPL ook geschikt maakt voor balies ed. HPL kan op spaanplaat of MDF worden aangebracht.


Afwerking


MDF en massief hout worden gespoten of handgeschilderd in een kleur naar wens. Spuiten gebeurt meerdere malen en de laag is zeer krasvast.
Handgeschilderd geeft een mooi effect en uitstraling. Oock gebruikt verven van Sigma of Sikkens voor zijdeglans en hoogglans. Verder zijn matte krijtverven erg populair. Hiervoor zijn tegenwoordig mooie merken beschikbaar. Naast Farrow & Ball hebben Painting the Past, Sanderson en Little Green ook prachtige klassieke en populaire tinten.
Voor eiken en eiken fineer gebruiken wij olie van monocoat. Hiervoor hebben wij prachtige kleuren in ons assortiment.

Meer Materiaal & Afwerking zien? Ga naar Photo Gallery

 

 

 

Twitter Instagram Skype pinterest Facebook

LAAT ONS UW WENSEN WETEN

Vrijblijvend een offerte ontvangen? Of misschien
wilt u gewoon een vraag stellen of een afspraak
maken. Laat het ons weten of bezoek onze showroom
en bekijk onze meubels op maat. Een goede
omschrijving van uw wensen is altijd zinvol.

MEER WETEN

 

[/column]